26 Kasım 2013 Salı

BİREYSEL EMEKLİLİK YAPTIRMAK

Bireysel emekklillik ile geleceğe güvenle bakın
Bireysel  Emeklilik yaptırın, GELECEĞE güvenle bakın...  Ne güzel bir söz değil mi, para biriktirmek, emeklilik falan ama, Amacı kariyer yapmak olan 25 yaşındaki bir bireyin emekliliğini düşünmesi için daha çokkkk vakti var.  Önce kariyer yapılacak, biraz bekarlığın tadı çıkarılacak, evlenilecek ,çocuk sahibi olunacak, araba alınacak, ev alınacak, çocuk büyüdü okutulup iş sahibi yapılacak, Çocuğun mürüveti görülecek, Torun sahibi olunacak. Sırada yapılması gereken bunca iş varken kim düşünür iki kuruş parayı kenara atmanın emeklilikte getireceği rahatlığı değil mi!
Zaten öylede 18-30 yaş aralığında kime sorsanız alacağınız cevap belli "Ona daha çok var"... 
Peki doğru bir yaklaşım mı?
İnsanların BES hakkındaki olumsuz düşüncelerinin sebebi 
a) Sisteme olan güvensizliklerinden midir?
b) Çevresindeki insanların yaşadıkları hayal kırıklıklarının kendi üzerindeki etkisi midir?
c) Sistemi tam anlamadığı için anlamaya çalışmak yerine boşverme eğilimi midir?
d) Gençliğin verdiği bir vurdum duymazlık mıdır?
e) Hepsi midir?
Bence sorunun cevabı (e) dir.
Kimine göre (a) yaşanmıştır, kimene göre ise (c)... ama genel anlamda bir sıkıntı olduğu kesin.
Sıkıntının nedeni bence yukarıda sıralanan şıkların hepsi olabileceği gibi uzun vadede para biriktirmenin verdiği ıstırapta olabilir. Sanki birinden para almışsın da 30-35 sene vade yapmışsın gibi. Öde öde bitmiyor namuzsuz!
Ama 90'lar dizisindeki bakkal amcanın dediği gibi "işin sonuna bakmak lazım", emekli olduğunuzda şimdi kazandığınızın yarısını alabilirseniz şanslısınız bence... Birde bugün itibari ile çalışma hayatına başlayan bir bireyin 65 yaşında emekli olacağına göre, devlet memuru değilseniz, kendi işinizi yapmıyorsanız ya da yaptığınız işte aranan bir uzman değilseniz özel sektörün hangi kolunda acaba 65 yaşına kadar çalışabilirsiniz. Kaldı ki bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumunda pirim gün sayınızı erken tamamlamış olsanız dahi mecburen 65 yaşınızı beklemek zorunda kalacaksınız. Bireysel emeklilik yaptırarak 56 yaşına geldiğinizde emekli olmayı seçerseniz SGK'dan emekli olacağınız 65 yaşınıza kadar 9 sene size gelir sağlayacak bir sistemi şimdiden sağlamaya başlamış olursunuz.
SGK'ya yatırılan primlerinizi "ben emekli olmak istemiyorum arkadaş verin paramı" diyerek geri alma şansınız yok. Ama BES gönüllülük esasına dayanan bir sistem olduğu için Bireysel Emeklilik yaptırdığınıza pişman olup sistemden çıkmak isterseniz 60 gününüz var. 60 gün içinde sistemden sadece fona yönlendirilen paranızın bozdurulma masrafı hariç başka kesinti yapılmadan çıkabilirsiniz.

GİRİŞ AİDATI

Bireysel Emeklilik Sistemine girerken Giriş Aidatı diye bir ücret vardır. Sigorta şirketlerine göre farklılık gösterse de en fazla 1 aylık bürüt asgari ücret kadar olabilir ve 10 yıl ertelenmiştir. 10 yıldan önce sistemden çıkmak isterseniz.
3 yıldan önce sistemden ayrılmanız durumunda %75'i
3-6 yıl içinde ayrılmanız durumunda %50'si
6-10 yıl içinde ayrılmanız durumunda %25'i size ödenecek rakamdan düşülür
10 yılı doldurmanız durumunda ise Giriş Aidatı size ödenecek rakamdan düşülmez. Aktarımda da durum aynıdır. Aktarım ile başka bir emeklilik şirketine geçmek isterseniz. Şimdiki Emeklilik şirketinde en az 2 yıl kalmanız koşulu aranır. 2 yılı doldurduysanız. Aktarım yapılacak emeklilik şirketine gönderilecek tutardan %75 Giriş Aidatı kesilir.

BES DİĞER KESİNTİLER

Yönetim gider kesintisi; Sisteme her ay yatırdığınız tutardan en fazla %2 kesinti yapılır, Fon toplam gider kesintisi; Emeklilik şirketleri yasa gereği sizin paranızı kasalarında tutamazlar paranızın hesaplarına geçmesini müteakip 2 gün içinde fona yönlendirmek zorundadır. Fona ilişkin işlem giderlerinin karşılanması  için Yüz binde 3 ila yüzde 2,28 arası rakamları aşmayacak şekilde kesinti yapabilir. Ara verme kesintisi; Sistemden çıkmadan ödemelerinize ara verebilirsiniz. Zaten eğer üst üste 3 ay ödeme yapmazsanız sistem sizi otomatik olarak ara verdiğinizi kabul eder. Ara verme süresi boyunca içerideki paranız bağlı olduğu fonda değerlenmeye devam edecektir. Bu da belli ek gidere neden olacağından ara verilen her tam ay için 2,00 TL'yi aşmayacak şekilde EK YÖNETİM GİDER KESİNTİSİ hesabınızdaki birikimden tahsil edilir.

DEVLET KATKISI

Eskiden para harcanacak pek yer olmadığı için tasarruf oranları yüksekti. Şimdi ise onu al ikincisi yarı fiyatına hem de 12 taksit olunca hadi alma bakalım. Onu al bunu al derken elde para kalmadı. kredi kartlarına borç birikti. Tasarruf yapmak imkansız hale geldi. Devlet tasarrufu arttırmak için 2003 yılında Bireysel Emeklilik sistemini çıkardı baktı işler istediği gibi gitmiyor. Bu sefer hem sisteme katılımı arttırmak hem de sistemden çıkmaların önüne geçmek için 2013 başında her ay için BES'e yatırılan tutarın %25'ini DEVLET KATKISI olarak vermeye başladı. Yani her 100 liranıza karşılık 25 lira da devlet size ait ayrı bir hesaba yatırıyor. Ama devlet katkısının da kademeli olarak hak etme koşulları var. Eğer sistemden
0-3 yıl içinde ayrılmak isterseniz devlet katkısı alamıyorsunuz.
3-6 yıl içinde çıkmak isterseniz devlet katkısının % 15'i
6-10 yıl içinde çıkmak isterseniz devlet katkısının %35'i
10 yıldan sonra çıkmak isterseniz devler katkısının % 60'i
56 yaşını tamamladığınızda ise devlet katkısının %100'ünü alırsınız.
Ayrıca haksız rekabeti önlemek ve sistemin suistimal edilmesinin önüne geçmek için devlet katkısına bir sınırlama getirmiştir. Devlet Katkısı, bürüt yıllık asgari ücret toplamının %25'i ile sınırlıdır. Yani diyelim brüt aylık asgari ücret 1000,00.TL ise yıllık toplamda 12000,00.TL yapar. Bu rakamın %25'i kadar (3000,00.TL) devlet katkısı alabilirsiniz. Yıllar itibari ile asgari ücret rakamı değişeceğinden bu rakam her yıl yukarı çıkacaktır.

STOPAJ KESİNTİSİ

Eğer sistemden 10 yıldan az prim ödeyerek ayrılmak isterseniz birikiminiz ve devlet katkınızın getirisi (100 yatırdınız 25 devlet katkısı toplam 125 TL'niz neması ile 135 oldu diyelim 10 TL getirisi üzerinden stopaj uygulanır) üzerinden % 15
10 yıl katkı payı ödemekle birlikte emeklilik hakkı kazanmadan sistemden ayrılmak isterseniz birikim ve devlet katkısı getirisi üzerinden %10
56 yaşınızı tamamlayarak sistemden ayrılmanız durumunda ise paranızın ve devlet katkınızın getirisi üzerinden %5 stopaj kesintisi uygulanır.

EMEKLİLİK ŞİRKETİ İFLAS EDERSE

Emeklilik şirketleri iç denetiminin yanında her yıl bağımsız denetleme kuruluşu ve devlet tarafından da denetlenir. Bunun yanında Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından her an denetlenmektedir. Bu denetlemeler sonucunda eğer sigorta şirketinde sıkıntılı bir durum görülürse devlet fonları başka bir emeklilik şirketine devredilmesini isteyebilir. Ayrıca emeklilik şirketinin kurulması için 20 milyon lira ödenmiş sermayenin yanında ödenmiş sermayesinin sadece 20/1 oranında bireysel emeklilik yapabilir. Yasa gereği şirket hesaplarına geçen paranız 2 gün içinde fona yönlendirilmek zorundadır. Ayrıca sigorta şirketi hiç bir şekilde BES için gönderdiğiniz paranızı hacze konu edemez. Ayrıca belirtmek isterim ki emeklilik şirketi sizin paranızı zamanında fona yönlendirmedi ise yönlendirmesi gereken tarih ile yönlendirilen tarih arasındaki zararınızı karşılamakla yükümlüdür.

BES BİRİKİMLERİNİZ HACZEDİLEBİLİR Mİ?

Haczedilebilir ama tamamı değil nafaka borçları hariç sistemde kaldığınız ay sayısının hacze konu olan tarihteki brüt asgari ücret çarpımının üstünde kalan kısım haczedilebilir. yani diyelim sistemde 36 aydır bulunuyorsunuz ve 40,000 lira birikimizin var. Haciz tarihindeki bürüt asgari ücret 978,60 lira.
36 x 978,60 =35,229,60 liranın üstünde kalan 4,770,40 lira hacze konu olabilir. Ayrıca Bireysel emeklilik sisteminden aldığınız aylıkta da durum aynı diyelim ki sistemden her ay 1,000,00 lira maaş alıyorsunuz ve haciz tarihindeki bürüt asgari ücret 950,00 lira ise 50 lira hacze konu olabilir.

BİREYSEL EMEKLİLİK FORMU

Bireysel Emeklilik yapmaya yetkili kişilerce BES yaptırmak isteyen bireyle birlikte bir form doldurulması gerekir. Bu formda size ait iletişim bilgileri, ödeme yöntemi ve bir test bulunur. Form doldurulup bireyin imzası alındıktan sonra testte bulunan sorular cevaplandırılır. Bu test paranızın hangi fon ya da fonlara yönlendirilmesi konusunda BES aracısına yön verecektir. Amaç fonları en iyi şekilde yönlendirilmesini sağlamaktır. Siz isterseniz ilerleyen zamanda paranızın değerlendirildiği fon/fonları yılda 6 kez değiştirme hakkına sahipsiniz. Emeklilik şirketinin size sunduğu Emeklilik planını ise yılda 4 kez değiştirebilirsiniz. Formu doldururken kredi kartından çekilmesini istediyseniz. Paranızın fona yönlendirilmesi 35 gün alacaktır. Çünkü kredi kartlarındaki blokaj süresi 35 gündür. Daha öncesinde alınmak istenmesi durumunda ortaya çıkan ek masraf BES katılımcısından tahsil edileceğinden buna gerek duyulmamıştır. Daha sonraki ödemelerde ise son çekilen hariç aylık olarak hesabınızda yönlendirilen tutarı ve devlet katkısını görebileceksiniz. Eğer banka hesabınızdan çekilmesini istediyseniz hesabınızdan tahsil edildikten sonraki 2 gün içinde paranız fona yönlendirilmiş olacaktır.

BİREYSEL EMEKLİLİK YATIRIM FONLARI

  1. Para Piyasası Emanet Likit Kamu Emeklilik Yatırım Fonu – BEF01    - 
  2. Para Piyasası Likit Kamu Emeklilik Yatırım Fonu – BEF02
  3. Büyüme Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu –BEF03
  4. Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu- BEF04
  5. Kamu Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu – BEF05
  6. Kamu Dış borçlanma Araçları EURO Emeklilik Yatırım Fonu – BEF06
  7. Kamu Dış borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu- BEF07
  8. Uluslararası Esnek Emeklilik Yatırım Fonu – BEF08
  9. Gruplara Yönelik Kamu Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu –BEF09
  10. Gruplara Yönelik Döviz Karma Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu – BEF10
  11. Gruplara Yönelik Esnek Emeklilik Yatırım Fonu – BEF11
  12. Katkı Emeklilik Yatırım Fonu– DKF12
  13. Altın Emeklilik Yatırım Fonu – BEF13
  14. Standart Emeklilik Yatırım Fonu– BEF14


ÖRNEK TABLO
bireysel emeklilik
Tablodaki tahmini getiri sadece varsayımdan ibarettir. Bu rakam yukarıdaki görsel örneklemede belirtilenden çok daha aşağıda olabilir. Bu tablo ile size birikiminizden yapılacak kesintileri görmenizi sağlamak için görsel bir örnekleme yapılmıştır.

Sistemle ilgili önemli gördüklerimi en uygun şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Aklınıza takılan sorular olursa memnuniyetle cevaplarım. YAZIN YETER......
http://besyaptirin.blogspot.com/ adresinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.







Paylaş :

Yazar:

Facebook Yorumlar

0 yorum: